Bamboe

 Bekijk hier de beschikbare bamboesoorten  >>

Over bamboe

Bamboe is de algemene naam voor de circa duizend soorten meerjarige houtige grassen. Er bestaan geen andere grassen die hout vormen. Vanuit een wortelstok groeien scheuten die zich ontwikkelen tot lange, holle, gelede stengels. Tussen de bamboestengels van een of meer jaren oud schieten de nieuwe stengels uit de grond te voorschijn. Het oogsten van bamboe lijkt op uitdunnen. De hoogte van de bamboestengels varieert per soort en loopt uiteen van enkele meters tot tientallen meters.

 In tegenstelling tot boomplantages, waar men kaalslag toepast om het hout te kappen, groeit een bamboeplantage voortdurend door. Elk jaar komen er nieuwe scheuten uit het wortelnet omhoog. Die ontwikkelen zich in 4 tot 5 jaar tijd tot volwassen stammen. Dat betekent dat elk jaar alle stammen die vier jaar oud zijn worden gekapt en dat alle jongere stammen dan blijven staan.Eigenschappen en onderhoud

Bamboe is een hard en compact materiaal. Het wordt niet voor niets vaak toegepast als parket- of plankenvloer. Door deze eigenschappen is bamboe ook zeer geschikt voor toepassing in tafels en andere woonmeubelen.

 

Bamboe plaatmateriaal neemt nauwelijks vocht op, waardoor het ook onbewerkt in een interieur kan worden gebruikt. Onbewerkt gebruik vraagt wel extra aandacht voor het onderhoud van het product. Vlekken van bijv. vet of rode wijn trekken niet diep in het bamboe, deze vlekken kunnen met het licht opschuren van het oppervlak worden verwijderd. Onder invloed van omstandigheden (licht en lucht) kan bamboe verkleuren.

 

Behandeling met meubelolie of plantaardige olie geeft extra bescherming aan het bamboe product. Olie dient bij voorkeur met een niet pluizende doek en per behandeling schraal te worden aangebracht. Het bamboe zal bij behandeling met kleurloze olie een warme bruine tint krijgen. In het geval dat er vlekken in het materiaal ontstaan zijn die lokaal weg te schuren. Vervolgens kan de plek weer met olie behandeld worden.

 

Vermijd het ontstaan van vlekken en kringen door het gebruik van onderzetters. Zet nooit hete pannen direct op het bamboe materiaal. Zorg voor een kamertemperatuur tussen 15°C en 24°C en een vochtigheidsgraad tussen 40% en 60%.

Plaats uw meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, c.v.-radiator).

 

Vermijd het gebruik van ammonia of andere agressieve en/of schurende schoonmaakmiddelen. Reinig geoliede bamboe met een licht vochtige doek en droog na met een droge doek. Onbehandeld bamboe uitsluitend met een droge doek afnemen.

 

Bamboe is beperkt geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor het behoud van het materiaal dient u het bamboe wel te beschermen met voor buitengebruik aanbevolen afwerking. Onder invloed van direct zonlicht en vocht kunnen veranderingen optreden in omvang en vorm van het bamboe. Dit kan zich uitten in spanning in het materiaal, waardoor een tafelblad “krom” kan trekken. Dek bij regen het bamboe af met een zeil of bescherm het op een andere wijze tegen de regen. Bescherm het bamboe tegen vorst door het binnen te plaatsen in een geconditioneerde vorstvrije ruimte.

 

Te allen tijde dient u zich er van bewust te zijn dat bamboe een natuurlijk materiaal is, waarbij tekening, verkleuring en werking van het materiaal behoren tot de eigenschappen van een dergelijk materiaal. Dit behoort ook tot de charme en het unieke karakter van bamboe plaatmateriaal.